Κυριακή, Ιανουαρίου 1

1:49 μ.μ.

  
*  Ουτοπία,  Κάθε ιδέα, θεωρία ή επιδίωξη που βρίσκεται τελείως εκτός της πραγματικότητας, που δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο στη φαντασία... Συνώνυμο της χίμαιρας και της φαντασιοκοπίας.

Δεύτερη ερμηνεία: Η συγκεκριμένη και λεπτομερειακή περιγραφή ιδανικής κοινωνίας ή κοινότητας ανθρώπων, σε συγκεκριμένο λογοτεχνικό έργο, όπως στην Πολιτεία του Πλάτωνος, στο ομώνυμο έργο του Τόμας Μορ και σε όσες άλλες πνευματικές δημιουργίες φανταστικών κόσμων.


Ελληνογενής ξένος όρος,  Μεσαίωνας από 7ο αι. έως 1500 μ.Χ.,  λατινικά Utopia, από το αρνητικό μόριο ού- + -τοπία, τόπος. Η λέξη πλάστηκε από τον Άγγλο φιλόσοφο Sir Thomas More το 1516, ο οποίος τιτλοφόρησε ένα έργο του ως De insula Utopia.

___________________________    
από το λεξικό του Γ. Μπαμπινιώτη 
Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας
__________________________



Τα παραπάνω λένε ''οι γραφές'' όσων ασχολήθηκαν με την λέξη, την έννοια. Συμπέρασμα λοιπόν ρωτάμε εμείς ?
Ένας τόπος που.... δεν υπάρχει! 

Που δεν έχει δικές του διαστάσεις... Είναι δηλαδή μια δημιουργία της φαντασίας μας.  Δηλαδή η σκέψη μας ''κτίζει'' έναν τόπο, λιθαράκι λιθαράκι...  Ένα γεγονός, μια ιστορία όπως θα θέλαμε εμείς να είναι.  Δίνει διαστάσεις όσες θέλει, σε ότι θέλει.  

   Η σκέψη σχεδιάζει δίνοντας, σχήμα, χρώμα, ουσία, στο ''τίποτα''.... χρησιμοποιώντας πολύτιμα, σπάνια, μοναδικά, εργαλεία.

   Όμως αφού τον δημιούργησα πως μου λες ''δεν υπάρχει'' ! 

Πώς μου λες ''δεν έχει διαστάσεις'' ?
Έχει...  αυτές που του έδωσα, που του δώσαμε, που ''θα'' του δώσουμε...  στη ζωή μας, στο μυαλό μας, στο μέλλον μας και κυρίως στο παρόν μας. 
   Δηλαδή αφού σχηματοποιήσω την δική μου ουτοπία με όποιες διαστάσεις ορίσω, θα έχω τη χαρά και την ικανοποίηση μιας ''είσπραξης'',  μιας ανταμοιβής, από το κατασκευασμένο περιβάλλον μου, σύμφωνα με αυτό που επιθυμούσα όταν το δημιούργησα. 
   Αυτό που θα δημιουργήσει η δύναμη του πνεύματός μας, η καθοδηγούμενη φαντασία μας από την καθαρότητα, την εντιμότητα, προς τον εαυτό μας πρώτα και μετά προς τους άλλους, και την πίστη... Αυτό είναι ο τόπος... Εμείς τον αλλάζουμε από ''ού-τόπο'', σε ''τόπο''.  

Κι όσοι ζαλιστήκατε με αυτό το παιχνίδι των εννοιών και των  λέξεων, κρατήστε ένα...

Μπορούμε να δημιουργήσουμε διαστάσεις εκεί που δεν υπάρχουν... Τόσες όσες θελήσουμε, φτάνει να το θελήσουμε !     _____________________





Μια άλλη προσπάθεια,
προς την κατεύθυνση της αφομοίωσης και κατανόησης...

ώστε να πλησιάσουμε την έννοια της ουτοπίας,


που μας βεβαιώνει για την ουσία της, το...

''Σε κάνει να προχωράς...''






 Ουτοπία 
Νεότερη ανάρτηση
Previous
This is the last post.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.