Κυριακή, Φεβρουαρίου 18

9:18 π.μ.



     Στοχασμοί


   - »..Στην Ισπανία,  από την σκοπιά τής ηθικής,  υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων: ο ιβηρικός*  τύπος και ο σημιτικός*  τύπος. 
Ο γιατρός απέδιδε στον ιβηρικό τύπο τις ισχυρές και πολεμικές αρετές τής φυλής.  
Στον σημιτικό τύπο απέδιδε τις αρπακτικές τάσεις, της δολοπλοκίας και του εμπορίου..»

* Οι Ίβηρες αποτελούν μία από τις αυτόχθονες φυλές τής Ισπανίας.  Οι Σημίτες –και συγκεκριμένα οι Εβραίοι–  πρωτοεγκαταστάθηκαν στην Ισπανία κατά τον Μεσαίωνα.  Είμαστε μιά γενιά μισαλλόδοξων, και η μισαλλοδοξία σε θέματα τιμής  είναι από τις πιο δυνατές. Έχουμε κατασκευάσει είδωλα που τώρα μας  απονεκρώνουν.

   - »..Στην Ισπανία,  γενικά,  δεν πληρώνεται η εργασία,  αλλά η υποταγή. Εγώ θα ήθελα να ζω από την εργασία μου, όχι από χάρες..»


   - »..Ένας γενναίος άνδρας, καθαρός από καθετί σημιτικό, δηλαδή από το χριστιανικό πνεύμα, θα μου φαινόταν ένας πλήρης τύπος ανθρώπου..»

   - »..Το χωριό δεν είχε την παραμικρή συναίσθηση κοινωνικότητας.  Οι οικογένειες κλείνονταν στις αγροικίες τους όπως οι τρωγλοδύτες στην σπηλιά τους.
   Δεν υπήρχε αλληλεγγύη. Κανείς δεν γνώριζε και δεν μπορούσε να κάνει χρήση της δύναμης της συλλογικότητας.      Οι άντρες πήγαιναν στην δουλειά τους και μερικές φορές στην λέσχη. Οι γυναίκες δεν έβγαιναν έξω, παρά μόνον τις Κυριακές, για να πάνε στην λειτουργία.  Λόγω τής έλλειψης συλλογικού ενστίκτου,  το χωριό είχε καταστραφεί..»

   - »..Οι μέρες περνούσαν ακολουθώντας άλλες μέρες, και κάθε μία έφερνε την ίδια απελπισία,  την βεβαιότητα τού ότι δεν ξέρεις τι να κάνεις,  την βεβαιότητα τού ότι νιώθεις και εμπνέεις αντιπάθεια, κατά βάθος χωρίς λόγο, εξαιτίας μιας  κακής νοημοσύνης..»
                                           
   - »..Αυτό είναι όλο κι όλο εκείνο που έχει απομείνει στον Ισπανό από το μαυριτανικό* και το ιουδαϊκό στοιχείο:  το να θεωρεί την γυναίκα σαν μία αρπαγή, σαν την τάση προς την απάτη,  προς το ψέμα...  Είναι η συνέπεια της σημιτικής διαβολής.  Έχουμε σημιτική θρησκεία,  έχουμε σημιτικό αίμα.  Από αυτό το νοσηρό φύραμα, που αναμειγνύεται με την φτώχεια μας, την άγνοιά μας και την ματαιοδοξία μας, προέρχονται όλα τα κακά..»

* Οι Μαυριτανοί εισέβαλαν στην Ισπανία κατά τις αρχές τού 8ου μ.Χ. αιώνα και αποσύρθηκαν μετά από περίπου οχτώ αιώνες.

   - »..Εξαιτίας εκείνης τής επιλογής κατ’  αντιστροφή,  οι πιο κατάλληλοι κατέληγαν να είναι, εδώ, οι πιο ακατάλληλοι..»


   - »..Εκείνοι οι συμμορίτες*  ήταν τα στηρίγματα τής κοινωνίας. Μοίραζαν μεταξύ τους την λεία..»                                             
* Υπονοούνται τα μέλη των παράνομα οργανωμένων ομάδων που εξυπηρετούσαν οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. 

   - ».. Μπορείς να περάσεις απογεύματα στη Γερουσία*  να συζητήσεις βλακείες... προκαλώντας  νύστα στους παππούδες τής πατρίδας..»

* Ένα από τα δύο νομοθετικά σώματα τού ισπανικού κοινοβουλίου.
________________________________________                                                                                                                                       
* Πίο Μπαρόχα υ Νέσσι (Pío Baroja y Nessi), Βάσκος στοχαστής και συγγραφέας
Γρήγορα, ο Μπαρόχα αντιμετώπισε την ύπουλη αντίδραση τής «άρχουσας τάξης», η οποία φρόντισε ώστε να εμποδιστεί η κυκλοφορία των βιβλίων του και να περιοριστεί η απήχηση τού συγγραφικού έργου του στο ευρύ αναγνωστικό κοινό.

Οι εμφανώς αντιεκκλησιαστικές πεποιθήσεις του, ιδιαίτερα προκλητικές για τον βαθύτατα θρήσκο λαό τής ιβηρικής χερσονήσου, καθώς και η συγκλονιστική ενάργεια των αναλύσεων και των περιγραφών του, οι οποίες αντικατόπτριζαν πλήρως και σαφώς ολόκληρη την σκληρή – και γι’ αυτό ενοχλητική ακόμη και στα μάτια όσων την υπέφεραν – πραγματικότητα τής ζωής των λαϊκών στρωμάτων, συνέβαλαν αισθητά στην περαιτέρω μείωση τής δημοτικότητάς του, καθιστώντας τα υπέροχα έργα του ελάχιστα δημοφιλή.
Θεωρείται ένας πολύ καλός παρατηρητής της ζωής και πίστευε ότι η δράση είναι το παν. Πικρός, απαισιόδοξος, χιουμορίστας, αντικληρικός και αντιδημοκράτης και οι περιγραφές των χαρακτήρων του είναι διεισδυτικότατες. Αποφεύγει το κήρυγμα και αφήνει τον αναγνώστη να βγάλει μόνος του τα συμπεράσματά του.


* οι στοχασμοί του Μπαρόχα στην outopia:
. Για τη Κοινωνία και τον Άνθρωπο




  Ουτοπία 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.