Πέμπτη, Αυγούστου 20

9:38 π.μ.
Ο μύθος λέει: Οι εσωστρεφείς άνθρωποι μάλλον δεν μιλάνε πολύ, δεν τους αρέσει.

Η πραγματικότητα: Αν δώσετε λίγη προσοχή στις σχέσεις σας, στις συναναστροφές σας (κάπου θα υπάρχει κάποιος εσωστρεφής), θα διαπιστώσετε και μόνοι σας ότι οι εσωστρεφείς άνθρωποι αρέσκονται ιδιαιτέρως να μιλάνε. Αυτό που τους δυσκολεύει λίγο είναι οι ψιλοκουβεντούλες. Εάν τους ρωτήσετε για κάποιο θέμα που τους ενδιαφέρει θα εκπλαγείτε με το πόσο ομιλητικοί μπορεί να γίνουν.


Ο μύθος λέει: Είναι ντροπαλοί

Η πραγματικότητα: Δεν είναι ακριβές, ούτε ντρέπονται ούτε δειλιάζουν. Και βέβαια τους ενδιαφέρει να επικοινωνήσουν μαζί σας, μόνο που τους ενδιαφέρει η ουσία. Για να συμμετέχουν πρέπει να έχουν κάποιο καλό λόγο και μάλιστα όσο πιο πολύ τους ενδιαφέρει το αντικείμενο, τόσο πιο επικοινωνιακοί γίνονται.

Ο μύθος λέει: Είναι αγενείς

Η πραγματικότητα: Η ιδιαιτερότητα είναι ότι αρκετοί εσωστρεφείς άνθρωποι δυσκολεύονται να διαχειριστούν πολλές φορές αστειάκια και  ευφυολογήματα. Αν θα είχαν τη δυνατότητα της επιλογής θέματος θα επέλεγαν να κουβεντιάζουν για πιο ''σοβαρά'' θέματα. 
Τώρα, πολλοί ίσως, αυτό, το θεωρούν λίγο απότομο κι ότι δείχνει έλλειψη τακτ, αλλά ένας εσωστρεφής θα απαντούσε πως είναι απλώς ειλικρινής.

Ο μύθος λέει: Δεν τους αρέσουν οι άνθρωποι

Η πραγματικότητα: Οι εσωστρεφείς άνθρωποι συνήθως δεν έχουν πολλές γνωριμίες, προτιμούν να έχουν λίγους και καλούς φίλους. Θα λέγαμε ότι επιλέγουν ποιους ανθρώπους θα εμπιστευθούν και ποιους θα βάλουν στη ζωή τους.


Ο μύθος λέει: Δεν τους αρέσει να βγαίνουν έξω σε κόσμο

Η πραγματικότητα: Εντελώς λάθος. Κάποιοι εσωστρεφείς ισχυρίζονται πως ίσως χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστούν τις πληροφορίες και τις εμπειρίες που συλλέγουν από τον έξω κόσμο. 
Φυσικά και τους αρέσει να βρίσκονται με κόσμο, απλώς αυτά που συμβαίνουν γύρω τους τούς αγγίζουν πιο βαθιά.


Ο μύθος λέει: Θέλουν να είναι συνεχώς μόνοι

Η πραγματικότητα: Όλοι οι άνθρωποι έχουμε μία κάποια σχέση με τον εαυτό μας. Στη διαδρομή της ζωής του ο καθένας μας την αναπτύσσει λιγότερο ή περισσότερο. Συνήθως οι εσωστρεφείς έχουν μία καλή σχέση με τον εαυτό τους. Το γεγονός ότι πολλοί εσωστρεφείς άνθρωποι κάνουν ''παρέα'' και με τον εαυτό τους, είναι ευτυχείς να μένουν μόνοι με τις σκέψεις τους, δεν σημαίνει πως δεν θέλουν να βρίσκονται και με άλλους.


Ο μύθος λέει: Είναι διαφορετικοί

Η πραγματικότητα: Χωρίς να είναι μια επιλήψιμη περιγραφή, αναλύοντάς το θα λέγαμε, ναι,  δεν βιάζονται να πάρουν θέση στα πράγματα, έχουν ανάγκη να σκεφτούν περισσότερο για κάτι. 
Πολλές φορές υπάρχει και μία καινοτομία στη σκέψη και δεν τους αρέσει να ακολουθούν τη μάζα στη σκέψη και στη πράξη. 


Ο μύθος λέει: Είναι απόμακροι

Η πραγματικότητα: Όταν είναι απαραίτητο κάποιες στιγμές στη ζωή σου να σκεφτείς και να τακτοποιήσεις τις σκέψεις σου, να δεις καθαρά μέσα σου και να τα βρεις με τον εαυτό σου... Είναι απόλυτα δικαιολογημένο αν όχι απαραίτητο, να μείνεις μόνος σου. Αυτό είναι τελείως διαφορετικό από το να είσαι απόμακρος.

Ο μύθος λέει:  Δεν ξέρουν να χαλαρώνουν και να περνάνε καλά

Η πραγματικότητα: Για κάθε άνθρωπο η χαλάρωση σημαίνει και κάτι διαφορετικό. Οι εσωστρεφείς άνθρωποι μπορεί να χαλαρώνουν καλύτερα στο σπίτι τους από ότι σε κάποιο μπαρ με πολύ θόρυβο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν περνάνε καλά.

Ο μύθος λέει:  Υπάρχει η δυνατότητα ν' αλλάξουν, να γίνουν εξωστρεφείς

Η πραγματικότητα: Οι εσωστρεφείς άνθρωποι δεν χρειάζεται να "βελτιωθούν", χρειάζονται να τους αποδέχονται για αυτό που είναι. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια μελέτη (Silverman, 1986), όσο πιο ψηλό IQ έχει ένας άνθρωπος τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να είναι εσωστρεφής.


Ο μύθος λέει: Δεν έχουν συναισθήματα

Η πραγματικότητα:  Το γεγονός ότι δεν μοιράζεσαι αυτά που αισθάνεσαι με όλους γύρω σου δεν σημαίνει ότι δεν έχεις συναισθήματα.

Ο μύθος λέει:  Δεν τους αρέσει η ομαδική εργασία

Η πραγματικότητα: Στους εσωστρεφείς ανθρώπους αρέσει να εργάζονται σε ομάδες από τη στιγμή που ακούγεται και η δική τους άποψη. Όταν βρίσκονται όμως σε μεγάλες ομάδες και ιδιαίτερα όταν κάποιοι μονοπωλούν το ενδιαφέρον και τη συζήτηση, αισθάνονται ενδεχομένως άβολα να πάρουν το λόγο.


Ο μύθος λέει: Δεν μπορούν να μιλήσουν μπροστά σε κόσμο

Η πραγματικότητα: Πολλοί εσωστρεφείς άνθρωποι είναι χαρισματικοί ρήτορες. Ορισμένοι βέβαια μπορεί να μην είναι τόσο αυθόρμητοι και να χρειάζονται χρόνο για να προετοιμάσουν και να κάνουν πρόβα την ομιλία τους.



Ο μύθος λέει: Υπεραναλύουν τα πάντα

Η πραγματικότητα: Οι εσωστρεφείς άνθρωποι δεν είναι αυθόρμητοι. Χρειάζονται χρόνο να αναλύσουν τις καταστάσεις και να εξετάσουν όλα τα πιθανά σενάρια πριν αποφασίσουν.

Ο μύθος λέει: Δεν είναι επιτυχημένοι

Η πραγματικότητα: Οι άνθρωποι έχουν όντως την παράλογη αυτή ιδέα, ότι τα εσωστρεφή άτομα δεν είναι τόσο επιτυχημένα όσο τα εξωστρεφή. Σκεφτείτε όμως πως ο κατάλογος με εκείνους που έχουν δηλώσει εσωστρεφείς περιλαμβάνει ονόματα όπως των J.K. Rowling, Bill Gates, Albert Einstein, Emma Watson και Warren Buffett.
___________________________________




* Η εσωστρέφεια δεν είναι αρρώστια, λέει η Susan Cain, σε ομιλία της στο TED. 
Σε μια κουλτούρα όπου η κοινωνικότητα και η εξωστρέφεια θεωρούνται τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα, η εσωστρέφεια μπορεί να είναι δύσκολη, ακόμα και ντροπιαστική.
Οι εσωστρεφείς διαθέτουν εξαιρετικά ταλέντα και δυνατότητες και θα πρέπει να ενθαρρύνονται και να τιμώνται. Πολλοί ωστόσο άνθρωποι είναι προκατειλημμένοι με τους εσωστρεφείς.Είναι διαφορετικό από το να είσαι ντροπαλός. Η ντροπή έχει να κάνει με το φόβο της κοινωνικής κρίσης. Η εσωστρέφεια έχει να κάνει περισσότερο με το πώς αντιδράς σε ερεθίσματα, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών ερεθισμάτων.

_______________________________________________________________________


* "Πως να διαβάσουμε τον εαυτό μας'', σχετικό post για την Εσωστρέφεια εδώ


  Utopia  


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.