Κυριακή, Μαρτίου 22

1:48 μ.μ.



     Σιντάρτα Γκαουτάμα Βούδας

Αναγνώρισα τη φτώχεια των φιλοσοφικών απόψεων, δεν προσχώρησα σε καμιά  απ' αυτές, αναζήτησα την αλήθεια, δεν σταμάτησα ποτέ να την αναζητώ... "είδα" και συνεχίζω !

Δεν μπορεί κανείς, να φτάσει στην ανώτατη γνώση μεμιάς, μόνο με βαθμιαία δράση, ένα βαθμιαίο ξετύλιγμα, φτάνει κανείς στην τέλεια γνώση.
Μου ζητάτε τον τρόπο... 
Μπορεί να υπάρχουν πολλοί, εγώ θα σας πω τον δικό μου. 

Ένας άνθρωπος έρχεται, παρακινημένος από την εμπιστοσύνη, 
Έχοντας έρθει, συμμετέχει. 
Συμμετέχοντας, ακούει. 
Ακούγοντας, δέχεται το δίδαγμα. 
Δεχόμενος το δίδαγμα, το θυμάται. Εξετάζει το νόημα των πραγμάτων που θυμάται. Μετά την εξέταση του νοήματος τα πράγματα επιδοκιμάζονται. 
Με την επιδοκιμασία, γεννιέται η επιθυμία. 
Συλλογίζεται. 
Συλλογιζόμενος, ασκεί με ζήλο  τον εαυτό του και συνειδητοποιεί νοητικά την ίδια τη μεγάλη αλήθεια και εισχωρώντας  μέσα της, χάρη στη σοφία, βλέπει.   
_______________________________________________________________
Βούδας

 
*   Σιντάρτα Γκαουτάμα ή Σιντάτα/Σιδάρτα Γκοτάμα (στα σανσκριτικά सिद्धार्थ गौतम Σιντάρτα Γκαουτάμα, στα παλικά Σιντάτα Γκοτάμα) υπήρξε πνευματικός δάσκαλος από την αρχαία Ινδία και ιστορικός ιδρυτής του Βουδισμού, που γεννήθηκε στο σημερινό Νεπάλ. 
Αναγνωρίζεται ευρέως από τους Βουδιστές ως ο Υπέρτατος Βούδας της εποχής μας. 
Ο χρόνος της γέννησης και του θανάτου του είναι ανεξακρίβωτα· οι περισσότεροι σύγχρονοι ιστορικοί χρονολογούν τη ζωή του από το 563 ως το 483 Π.Κ.Χ., αν και έχει προταθεί από άλλους χρονολόγηση κατά έναν αιώνα αργότερα από αυτή. 


Η λέξη Βούδας ή Μπούντχα (χ δασύ) στην αρχαία Ινδική γλώσσα, που περιλαμβάνει την διάλεκτο Πάλι (Pāli) και τη Σανσκριτική, σημαίνει ο «Αφυπνισμένος» ή «Φωτισμένος». Προέρχεται από τη ρίζα του ρήματος μπουντχ, που σημαίνει αφυπνίζω, φωτίζομαι και κατανοώ.

Η λέξη βούδας, συνεπώς, δεν αφορά στον συγκεκριμένο θρησκευτικό δάσκαλο που έζησε στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αλλά ένα τύπο ανθρώπου που έφθασε σε σημείο πνευματικής επίτευξης. 




Utopia

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.