Πέμπτη, Ιανουαρίου 15

9:30 μ.μ.
1

    

Αφίσα Γυναικών για την υποστήριξη των νόμιμων αμβλώσεων, τον Μάρτιο του 1989 στην Ουάσιγκτον.  Το έργο αποτυπώνει το διχασμένο πρόσωπο μιας γυναίκας.
Χωρίζεται σε θετική και αρνητική φωτογραφική αναπαραγωγή συνοδευόμενη από το κείμενο "Το σώμα σας είναι ένα πεδίο μάχης.»
Δημιουργός Barbara Kruger

....αλλαγές στις σχέσεις εξουσίας... 
στις κοινωνικές σχέσεις...



Η Barbara Kruger είναι μια εννοιολογική καλλιτέχνης. Μεγάλο μέρος της δουλειάς της αποτελείται από ασπρόμαυρες φωτογραφίες που επικαλύπτονται με, λευκές σε κόκκινο, δηλωτικές λεζάντες. Οι γραμματοσειρές που χρησιμοποιεί είναι Futura Bold πλάγια γραφή (italic) ή Helvetica Ultra.

Οι φράσεις στα έργα της περιλαμβάνουν συχνά αντωνυμίες όπως "εσείς", "σας", "εγώ", "εμείς", και "αυτοί", απευθυνόμενη στην πολιτιστικά κατασκευασμένη εξουσία, την ταυτότητα και τη σεξουαλικότητα.

Στην εννοιολογική τέχνη η ιδέα, ή έννοια, είναι η πιο σημαντική πτυχή του έργου.

Όταν ένας καλλιτέχνης χρησιμοποιεί μια εννοιολογική μορφή τέχνης, αυτό σημαίνει ότι ο όλος σχεδιασμός και οι αποφάσεις λαμβάνονται εκ των προτέρων και η εκτέλεση, θα μπορούσαμε να πούμε, ότι γίνεται πλέον μια επιπόλαιη υπόθεση.

Η ιδέα γίνεται μια μηχανή που κάνει την τεχνική.

Barbara: - «Δουλεύω με εικόνες και λέξεις, επειδή έχουν τη δυνατότητα να καθορίζουν το ποιοι είμαστε και ποιοι δεν είμαστε.» λέει η καλλιτέχνης και βέβαια φροντίζει να μας το δείξει με τον δικό της τρόπο, με τη ξεχωριστή εννοιολογική "γλώσσα" της...

Μετάφραση ενός έργου από έκθεση της:
Μη φύγεις.
Σε παρακαλώ. Μείνε.

Είναι ωραία να είσαι στο σκοτάδι, σωστά ; Μπορείς να ξεκουραστείς λίγο.

Χωρίς φωτεινά χαμόγελα. Χωρίς φιλιά στον αέρα. Χωρίς σαρκασμό. Ξέχνα την πίεση. Την ανησυχία. Τις ασήμαντες αψιμαχίες. Η Ζωή είναι πολύ μικρή. Πολύ μικρή για τη σκληρότητα. Κλείσε τα μάτια σου.





Αμερικανίδα η Κρούγκερ, ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες.
Η Μπάρμπαρα γεννήθηκε σε μια οικογένεια κατώτερης μεσαίας τάξης στο Newark του New Jersey. Ο πατέρας της εργαζόταν ως χημικός, η μητέρα της ως γραμματέας δικηγορικού γραφείου.
Αποφοιτώντας από το Γυμνάσιο Weequahic, σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο των Συρακουσών, συνεχίζει παρακολουθώντας στο Parsons School of Design στη Νέα Υόρκη κοντά στους Diane Arbus και Marvin Ισραήλ, τη μελέτη της τέχνης και του σχεδιασμού.
Η καλλιτέχνης αναλαμβάνει μια εργασία σχεδιασμού στο Condé Nast Publications, μια μεγάλη εταιρία εκδόσεων 20 περιοδικών.

Allure, Architectural Digest, Ars Technica, Bon Appétit, Νύφες, Condé Nast Traveler, Λεπτομέρειες, Epicurious , Glamour , Golf Digest , Golf World, GQ, Τυχερός, Το New Yorker, Αυτο, Teen Vogue, Vanity Fair, Vogue, W και Wired.

Εργάζεται ως σχεδιάστρια στο Mademoiselle και αργότερα μετακομίζει για να εργαστεί με μερική απασχόληση σ' ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας στο Σπίτι και Κήπος, το Aperture, και άλλες δημοσιεύσεις.



  Τα πρώτα χρόνια της ως εικαστικός καλλιτέχνης, έπλεξε, έραψε και ζωγράφισε με φωσφωρίζουσες αποχρώσεις και με ερωτικά υπονοούμενα, διάφορα αντικείμενα.

Ορισμένα από τα αυτά έχουν περιληφθεί, στην Whitney Biennial του 1973, με επιμελήτρια την Marcia Τάκερ.

Από το 1977 η Γκρούγκερ εργάστηκε πάνω στις δικές της φωτογραφικές δημιουργίες αρχιτεκτονικής, εκδίδοντας το βιβλίο, "Εικόνα/αναγνώσεις ενός καλλιτέχνη" Picture/Readings, το 1979, με το υλικό της.

 Πολλές φορές χρησιμοποιώντας τη γλώσσα και το σχέδιο, έχει παρουσιάσει τη δουλειά της ομαδικά και με άλλες μεταμοντέρνες φεμινίστριες καλλιτέχνιδες όπως οι Τζέννυ Ολζερ Jenny Holzer, Σέρυ Λιβάιν Sherrie Levine, Μάρθα Ρόσλερ Martha Rossler, και η Σίντυ Σέρμαν Cindy Sherman.

Οι Holzer και Sherman, ιδίως, χρησιμοποιούν τις τεχνικές των μέσων μαζικής επικοινωνίας και διαφήμισης για να εξερευνήσουν το φύλο και την ταυτότητα.
Η Kruger θεωρείται ότι είναι ανήκει στη "Γενιά της Εικόνας". Μεγάλο μέρος του έργου της, προκαλεί τον θεατή, ζευγαρώντας μ' έναν ιδιαίτερο τρόπο, φωτογραφίες που σχεδόν πάντα συνοδεύονται από ένα μεστό και διεκδικητικό κείμενο.

Σε πρώτη φάση "δουλεύει" τις ιδέες της σε έναν υπολογιστή, αργότερα μεταφέρει το αποτέλεσμα της, ότι έχει δημιουργήσει, σε (συχνά σε μέγεθος πινακίδας) εικόνες.

   Παραδείγματα της, άμεσα αναγνωρίσιμα, είναι συνθήματα που σίγουρα όλοι θα έχουμε διαβάσει:
"Ως εκ τούτου, κατάστημα είμαι," και
"Το σώμα σας είναι ένα πεδίο μάχης», που περιλαμβάνεται στο το σήμα κατατεθέν της λευκά γράμματα σε κόκκινο φόντο.
Μεγάλο μέρος του κειμένου της εφιστά την προσοχή σε ιδέες όπως ο φεμινισμός, ο καταναλωτισμός, και η ατομική αυτονομία και επιθυμία, συχνά οικειοποιείται (δανείζεται) εικόνες από περιοδικά και γενικά με τη χρήση τολμηρών φράσεων της, τους μετουσιώνει σε κάτι νέο, είναι πια ένα νέο έργο.

 μετφρ: Αγόρασέ με θα σου αλλάξω τη ζωή 
  Μια μεγαλύτερη κατηγορία, που διασχίζει το έργο της είναι η διάθεση και μεταβολή των υπαρχόντων εικόνων.

Η σημασία αυτού του τρόπου έκφρασης (της τέχνης που εκμεταλλεύεται την τέχνη) έγκειται στην ικανότητά της να παίζει κυρίαρχα με τις συμβάσεις της εικόνας και του κειμένου: σε mash up έννοιες και τη δημιουργία νέων.

   Η προηγούμενη μονοχρωματική δουλειά της Kruger η προ-ψηφιακών έργων, που είναι γνωστή ως «paste ups» ή ένα είδος κολάζ (σε ελεύθερη μετάφραση), αποκαλύπτει την επίδραση της εμπειρίας που είχε η καλλιτέχνης ως συντάκτρια σχεδιασμού του περιοδικού κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής σταδιοδρομίας της.

Αυτά τα μικρά έργα κλίμακας, το μεγαλύτερο εκ των οποίων είναι 11 x 13 ίντσες, αποτελούνται από εικόνες και κείμενα που έχουν επιλεγεί και έχουν δεχτεί μετατροπές στη συνέχεια είτε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή δημιουργήθηκαν από τον καλλιτέχνη.
Από κάθε έργο δημιουργείται ένα αρνητικό και στη συνέχεια παράγονται και χρησιμοποιούνται για να κάνουν διευρυμένες εκδόσεις αυτών των αρχικών «paste ups».

Το 1990, Kruger σκανδάλισε την ιαπωνική αμερικανική κοινότητα του Μικρού Τόκιο, στο Λος Άντζελες, με την πρότασή της για να ζωγραφίσει το όρκο του πρωθυπουργού, σ' ένα πίνακα που θα πλαισίωνε με κολάζ από προκλητικές ερωτήσεις, στην καρδιά της ιστορικής περιοχής στο κέντρο της πόλης.

Στην Kruger είχε αναθέσει η MOCA Τhe Museum of Contemporary Art, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Λος Αντζελες να ζωγραφίσει μια τοιχογραφία με τίτλο
«Το δάσος με τις επιγραφές: Η τέχνη στην κρίση της αντιπροσώπευσης," μια έκθεση του 1989 που περιελάμβανε επίσης έργα των Barbara Bloom, Jenny Holzer, Τζεφ Κουνς, Sherrie Levine, και Richard Prince.

Αλλά πριν το επίσημο ανέβασμα της τοιχογραφίας η Kruger μαζί με την επιμελήτρια Ann Goldstein παρουσίασε το έργο σε διάφορες άλλες εκδηλώσεις. Μόλις το έργο γνωστοποιήθηκε υπήρξαν πολλές αντιδράσεις που ανάγκασαν την καλλιτέχνη, να καταργήσει μια συγκεκριμένη "πρόταση" από την τοιχογραφία που διακωμωδούσε τον όρκο, 
ενώ διατήρησε, μια σειρά από ερωτήματα βαμμένα με τα χρώματα και τη μορφή της αμερικανικής σημαίας: 


- «Ποιός αγοράζεται και πωλείται;
- Ποιός είναι πέρα από το νόμο ;
- Ποιός είναι ελεύθερος να επιλέξει ;
- Ποιός χαιρετίζει περισσότερο ;
- Ποιός προσεύχεται δυνατότερα;
- Ποιος πεθαίνει πρώτος ;
- Ποιός γελάει τελευταίος;;;;; ".

Ένα χρόνο μετά η έκθεση κλείνει, η τοιχογραφία της Kruger αναδιαρθρώνεται και συνεχίζεται μεταμορφωμένη, για άλλα δύο χρόνια.

Το 1994, σε μια πλατφόρμα στο σιδηροδρομικό σταθμό του Στρασβούργου, στη Γαλλία η Κρούγκερ ξαναχτυπά, εγκαθιστά το "Η Ενσυναίσθηση μπορεί ν' αλλάξει τον Κόσμο" -L' empathie peut-Changer Le Monde-
Ένα χρόνο αργότερα, στη σκηνή ενός υπαίθριου αμφιθέατρου, στο North Carolina Museum of Art, Ράλεϊ, σχεδιάζει την, μήκους διακοσίων ποδιών με ανάγλυφα γράμματα, Εικόνα. 

Συνεργάζεται με τους αρχιτέκτονες τον Henry Smith-Miller και Laurie Hawkinson και αρχιτέκτονα τοπίου Νικολάου Quennell.
Μεταξύ του 1998 και του 2008, δημιούργησε μόνιμες εγκαταστάσεις για το Φίσερ Επαγγελματικό Κολλέγιο -Fisher College of Business, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης -Broad Contemporary Art Museum at LACMA, το Μοντέρνο Μουσείο -Moderna Museet, Στοκχόλμη, και το Κέντρο Τιμής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, Price Center at the University of California.
Ένα συγκεκριμένο κομμάτι που κατασκεύασε και φιλοξενήθηκε το 1998, στο Μουσείο Τέχνης -Parrish Art Museum η Kruger τοποθέτησε κατά μήκος της άκαμπτης ρωμανικής πρόσοψης του μουσείου, στο άνω επίπεδο, με κόκκινα γράμματα τη φράση: «Ανήκετε εδώ" "You belong here" χαμηλότερα, με διαχωριστικές στήλες, τρεις τοξωτές πύλες εισόδου, στοιβάζονται γράμματα που αποτυπώνουν τις λέξεις Χρήματα" και "Γεύση" "Money" και "Taste".

   Στο πλαίσιο της Μπιενάλε της Βενετίας το 2005, η Kruger εγκαθιστά μια ψηφιακά τυπωμένη τοιχογραφία από βινύλιο, σε όλη την πρόσοψη του ιταλικού περιπτέρου, χωρίζοντάς το σε τρία μέρη -πράσινο στα αριστερά, κόκκινο στα δεξιά, και λευκό ανάμεσα. 
   Στα αγγλικά και ιταλικά, οι λέξεις «χρήματα» και «δύναμη» "Money" και "Power" κάλυψαν όλες τις στήλες της στοάς, στον αριστερό τοίχο είπε, «Προσποιηθείτε τα πράγματα πάνε όπως είχε προγραμματιστεί» "Pretend things are going as planned," ενώ «ο Θεός είναι με το μέρος μου, έτσι μου είπε". "God is on my side; he told me so",  γεμίζει το δεξί.

  Το 2012, η δημιουργία της, "Πίστη+Αμφιβολία "Belief+Doubt,   είναι τυπωμένη σαν ταπετσαρία, με φύλλα χαρτιού σε χρώματα κόκκινο, μαύρο και άσπρο, που είναι η υπογραφή της πια.  Κάλυψε 6.700 τετραγωνικά πόδια της επιφάνειας της περιοχής και εγκαταστάθηκε στο Μουσείο Hirshhorn και τον Κήπο Γλυπτικής -Hirshhorn Museum and Sculpture Garden. 

   Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η Kruger δημιουργεί μιας μεγάλης κλίμακας βίντεο  που μαζί με τις ηχητικές εγκαταστάσεις του, "καθηλώνει" τον θεατή. 


Τον περιβάλλει και τον ξαφνιάζει.  Η άμεση απεύθυνση τον αποπλανεί.  Το έργο συνεχίζει να αμφισβητεί την "εξουσία", τον "έλεγχο", την "στοργή" και την "περιφρόνηση" "power, control, affection and contempt": οι φωτογραφίες τώρα είναι κινούμενες, μιλούν και ξεδιπλώνουν τον σχολιασμό τους. 

   Το 1997, παρήγαγε μια σειρά από fiberglass γλυπτά ένοχων διασημοτήτων συμπεριλαμβανομένων του John F. και τον Robert Kennedy που τους "βάζει" να κρατούν στους ώμους τους την Μέριλιν Μονρόε. 
   Την ίδια χρονιά στη Νέα Υόρκη, σε μια ταυτόχρονη εμφάνιση, τυλίγει τα αστικά λεωφορεία με αποσπάσματα από προσωπικότητες όπως ο Malcolm X, η Courtney Love, και HL Mencken.

   Στην πρώτη αναδρομική της έκθεση, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Λος Άντζελες, δημιουργεί 15 πίνακες και αμέτρητες σκληρά εικονογραφημένες αφίσες κειμένου, παράγονται και εγκαθίστανται στα αγγλικά και τα ισπανικά. 

   Για μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού για την προώθηση τη διδασκαλία και διάδοση της τέχνης,  στην ενιαία σχολική περιοχή του Λος Άντζελες, Los Angeles Unified School District, η Kruger καλύπτει ένα λεωφορείο με φράσεις όπως 
- «Δώστε το μυαλό σας την ίδια προσοχή όπως μπορείτε να κάνετε τα μαλλιά σας και θα είναι χίλιες φορές καλύτερα",
“Give your brain as much attention as you do your hair and you’ll be a thousand times better off” 
- «Από εδώ, εκεί» “from here to there”
- "Μην είσαι μαλάκας"  “Don’t be a jerk” και 
- "το θέλεις. Το αγοράζεις. Το ξεχνάς." “You want it. You buy it. You forget it.”

   Η Kruger έχει διδάξει στο ανεξάρτητο πρόγραμμα σπουδών στο Μουσείο Whitney,  -Independent Study Program at the Whitney Museum-  Ινστιτούτο Τέχνης της Καλιφόρνια, Βαλένθια, -California Institute of the Arts, Valencia- Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Berkeley, Σικάγοκαι του Σαν Ντιέγκο, University of California, Berkeley, Chicago, and UCSD- για πέντε χρόνια πριν από την ένταξη της σχολής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες. 

   Το 1995-96, ήταν καλλιτέχνης στο Wexner Κέντρο Τεχνών, -Wexner Center for the Arts-  όπου δημιούργησε ένα κέντρο εξυπηρέτησης και προσφοράς υπηρεσιών για το κοινό, στην αντιμετώπιση των ζητημάτων της ενδοοικογενειακής βίας. 
Public Service Announcements addressing issues of domestic violence.
   Το 2000, είναι στο Wiegand Ίδρυμα Καλλιτεχνών στο Scripps College, Wiegand Foundation Artist Claremont in Residence at Scripps College

   Έχει αρθρογραφήσει για την τηλεόραση, τον κινηματογράφο και τον πολιτισμό στα έντυπα: "Artforum", "Esquire", "The New York Times" και "The Village Voice".
  
   Το 2007, η Kruger ήταν ένας από τους πολλούς καλλιτέχνες που πήρε μέρος στην έκθεση της Νότιας Κορέας Γυναικών Καλλιτεχνών Μπιενάλε στη Σεούλ, -South Korea's Incheon Women Artists' Biennale in Seoul
   Την ίδια χρονιά στην έκθεση στο Los Angeles County Museum of Art, σχεδίασε το: 
- "Σκεφτείτε αυτό ..." "Consider This..." 

   Τον Σεπτέμβριο του 2009, με τη χορηγία του "Λέβερ Χάους" -Lever House-  το  έργο είναι μεγάλο και προϋποθέτει μια τεράστια εγκατάσταση, το: "Μεταξύ γέννησης και Θανάτου" της Κρούγκερ, -Kruger’s Between Being Born and Dying- 
"Ανοίγει" στη Νέα Υόρκη και θεωρείται ένα αρχιτεκτονικό ορόσημο. 
Το 2012, ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Λος Άντζελες (MOCA), η Kruger δέχεται εθελοντικά να είναι ο κύριος χρηματοδότης των εκθέσεων του μουσείου σε όλο τον κόσμο.
  Τα έσοδα ενός νέου έργου από βινύλιο, θα πήγαιναν εξ ολοκλήρου στον προϋπολογισμό της παράστασης, ύψους ενός εκατομμυρίου.
   Οι λέξεις και εικόνες της Kruger έχουν εμφανιστεί σε εκθεσιακούς και σε δημόσιους χώρους, συμμετέχουν, επηρεάζουν, διαμορφώνουν, και διαμορφώνονται από και με, φωτογραφίες χωρίς πλαίσιο, αφίσες, κάρτες, t-shirts, ηλεκτρονικές πινακίδες, πρόσοψη πανό και διαφημιστικές πινακίδες.

   Kruger απονεμήθηκε το Βραβείο MOCA,  "Διακεκριμένων Γυναικών" στις Τέχνες το 2001, -Distinguished Women in the Arts in 2001.  Το 2005, εντάχθηκε στο  The Experience of Art στην Μπιενάλε της Βενετίας και ήταν ο αποδέκτης της Leone d' Oro για τα επιτεύγματα μιας ζωής. 

   Στη 10ο επετειακό Gala στον Κήπο, στο Μουσείο Hammer το 2012, η Kruger τιμήθηκε από την τηλεοπτική παρουσιάστρια Rachel Maddow. 
   Το 2012, η Kruger ακολούθησε τους John Baldessari και Catherine Opie και αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο του Μουσείου της Σύγχρονης Τέχνης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αλλά αργότερα επέστρεψε στην υποστήριξη του νέου διευθυντή του μουσείου, Philippe Vergne, το 2014. 

   Η πρώτη αντιπρόσωπος της Kruger ήταν η Gagosian Gallery, με την οποία έκανε δύο εκθέσεις στο Λος Άντζελες στις αρχές του 1980.
   Το 1986, ήταν η πρώτη γυναίκα που εντάχθηκε στην εξέχουσα γκαλερί σύγχρονης τέχνης της Mary Boone και είχε εννέα ατομικές εκθέσεις. 

   Σε πολλούς ακόμα μεγάλους εκθεσιακούς χώρους έχει παρουσιάσει έργα διαμαρτυρίας και shows όπως: στη Rhona Hoffman Gallery, Σικάγο, Yvon Lambert, Παρίσι, και Sprüth Maģers Βερολίνο Λονδίνο και το L & M Arts στο Λος Άντζελες. 

   Στα τέλη του 2011, ένα άτιτλο έργο της του 1985, πουλήθηκε στο Christie για ένα ρεκόρ 902.500 δολαρίων.  
  Το έργο είναι μια φωτογραφία της κούκλας ενός εγγαστρίμυθου,  και όπως τα περισσότερα έχει δεχθεί τη φραστική επέμβαση: "όταν ακούω την κουλτούρα του Word βγάζω το μπλοκ των επιταγών μου", που είναι ανασκευασμένη, η φράση, «όταν ακούω τη λέξη κουλτούρα, ψάχνω για το όπλο μου" που αναφέρεται στο παιχνίδι του Hanns Johst, Schlageter.
__________________________ 







«Ξέρετε γιατί η γλώσσα έχει αυτήν την "δηλωτική παρουσία" με τον τρόπο που το κάνει στη δουλειά μου; Επειδή απαιτεί μικρής διάρκειας προσοχή.» Barbara Kruger




«Δουλεύω με εικόνες και λέξεις, επειδή έχουν τη δυνατότητα να καθορίζουν το ποιοι είμαστε και ποιοι δεν είμαστε.»
                                                                                                                                    Barbara Kruger



_____________________


* Εννοιολογική τέχνη, μερικές φορές ονομάζεται απλά εννοιολογική, Είναι τέχνη στην οποία η έννοια (ες) ή ιδέα (ες) που συμμετέχουν στο έργο υπερισχύουν έναντι των παραδοσιακών αισθητικών και υλικές ανησυχίες. 
   Πολλά έργα εννοιολογικής τέχνης, που μερικές φορές ονομάζονται εγκαταστάσεις, μπορεί να κατασκευαστούν από οποιονδήποτε απλά μετά από μια σειρά από γραπτές οδηγίες.


 Ουτοπία 

1 σχόλια :

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.