Τρίτη, Ιουλίου 8

4:25 μ.μ.
Τρισδιάστατος Πίνακας -από Έκθεση  Ζωγραφικής στην πόλη Τιανζίν στην Κίνα. 

Μήπως δεν έχουμε πια την δυνατότητα 
να βάζουμε όρια...?

   Έχει φανατικούς φίλους...  Χρήστες, που μέσα από τις περιηγήσεις τους στο fb,  ανακάλυψαν ταλέντα, ανέπτυξαν "κλίσεις", που, κι εκείνοι δεν ήξεραν ότι είχαν...  
   Όλοι, νομίζω, θα έχουμε στο περιβάλλον μας, φίλους-ες  που "έμαθαν" να σερφάρουν όπως - όπως μόνο και μόνο για να "έχουν" κι αυτοί fb...  Να δημιουργήσουν "προφίλ", γιατί αν δεν έχεις "προφίλ" στο fb.... Δεν ξέρω τι μπορεί να σημαίνει ή να συμβεί...  Πάντως όχι κάτι καλό !
Πολλοί, σήμερα, όταν ακούν ή μιλούν για το internet, εννοούν το fb... 

   Γενικά  διαδίκτυο = facebook, ή φατσοβιβλίο, ή το φου+μπου (φι+μπι με την παραλλαγή του), ή "φάτσες", ή και 'γω δεν ξέρω πόσα ακόμα...


   Έχει όμως και άσπονδους* φίλους... Όχι, δεν θα ήμουν υπερβολική... αν θα έλεγα ότι έχει ακόμα και εχθρούς... ίσως όχι άσπονδους, εχθρούς πάντως...


   Όπως και νάχει, μέχρι τώρα, όλα καλά στην "αυλή" μας... Κάνουμε "πύργους".... και "πολιτείες με κάστρα"....  Παίζουμε ανέμελα... με τα κουβαδάκια μας...  όλα τα παιδάκια... καλά και κακά, χωρίς κακές προθέσεις...  Ή μήπως δεν είναι έτσι ?


   Σήμερα το "τοπίο ενδιαφέροντος" του πειράματος, ήταν, αν επηρεάστηκε η ψυχολογία των χρηστών,  με πια ταχύτητα έγινε αυτή η αλλαγή,  ποιο ποσοστό ανταποκρίθηκε πιστά στη κατασκευασμένη πληροφορία και ποιο λιγότερο...


   Η πληροφορία αυτή καθ' αυτή του γεγονότος, νομίζω ότι δεν είναι και τόσο αθώα, (πολλή κατασκοπεία έχω δει).  Τώρα, που έχω τη γνώση (του πειράματος), δηλαδή ότι μου είπε ψέμματα με την ίδια ευχέρεια και ευκολία, που μου δίνει και την πραγματική (?) πληροφορία... 


   Αύριο ή μεθαύριο, όταν θα "έρθει η είδηση", όταν θα μάθω ΑΥΤΟ που θα πρέπει να πληροφορηθώ.... ώστε να "αντιδράσω", πολύ απλά θα περάσει από μπρος μου η είδηση... κι εγώ θα σκέπτομαι... και θα σκέπτομαι... 

Μπορεί να κάνω και like από συνήθεια !


άσπονδος φίλος, αυτός που προσποιείται ότι είναι φίλος, ενώ τον εχθρεύεται.
* άσπονδος εχθρός, αυτός που δεν δέχεται κανέναν συμβιβασμό, αδιάλλακτος εχθρός


Τρισδιάστατος Πίνακας -από Έκθεση  Ζωγραφικής στην πόλη Τιανζίν στην Κίνα. 
Για να γίνει ένα πείραμα, πρέπει πάντα, 
να βρίσκονται πειραματόζωα ?

   Ένα πείραμα ψυχολογίας πρωτοφανούς κλίμακας με «πειραματόζωα» 700.000 χρήστες του, έκανε το Facebook, σύμφωνα με πληροφορίες που ήρθαν πρόσφατα στη δημοσιότητα και αναφέρουν πως χειραγωγούσε τα συναισθήματά και τις σκέψεις τους χωρίς αυτοί να το γνωρίζουν και φυσικά χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

   Σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent, το 2012 και για μία εβδομάδα το Facebook επενέβαινε στους λογαριασμούς 700.000 χρηστών και τους τροφοδοτούσε με θετικές ή αρνητικές ειδήσεις, έτσι ώστε οι χρήστες αυτοί να βλέπουν είτε κυρίως θετικές είτε κυρίως αρνητικές ειδήσεις, ενώ τους απέκρυπτε άλλες.


   Διαπιστώθηκε πως στο τέλος του πειράματος η ψυχολογία τους είχε αλλάξει και αυτό ήταν εμφανές στα σχόλια που έκαναν και σε όσα επέλεγαν να δημοσιεύσουν στη σελίδα τους.


   Σημειώνεται ότι κάθε στιγμή στο news feed μπορούν να εμφανιστούν 1.500 διαφορετικά posts και το Facebook επιλέγει τι θα μας δείξει ανάλογα με το τι μας ενδιαφέρει, πράγμα που συμπεραίνει από την συμπεριφορά μας (likes, shares κ.οκ.).


   Στην προκειμένη περίπτωση οι ερευνητές εμφάνιζαν τις ειδήσεις που ήθελαν κατά προτεραιότητα, σε όσους είχαν επιλέξει για το πείραμά τους, βγάζοντας συμπεράσματα.


   Το πείραμα έγινε γνωστό και επέσυρε σφοδρή κριτική γιατί αποδεικνύεται πως «στρατιές» ανθρώπων μπορούν να χειραγωγηθούν εν αγνοία τους μέσα από ένα τέτοιο site κοινωνικής δικτύωσης, ανάλογα με το τι πληροφορίες τους δίνει κανείς και αυτό μπορεί να είναι ένα χρήσιμο «όπλο» στα χέρια κυβερνήσεων κ.α.


   Η καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Princeton, Susan Fiske  η οποία συμμετείχε στο πείραμα ανέφερε ότι από την σκοπιά των κανονισμών του Facebook ήταν ηθικό γιατί αυτοί προβλέπουν πως το site μπορεί να χρησιμοποιεί πληροφορίες για ερευνητικούς λόγους, αλλά παράλληλα παραδέχτηκε πως ίσως αυτό δεν έπρεπε να συμβεί.


«Ακόμη το σκέφτομαι και ανατριχιάζω κι εγώ» προσθέτει.


   Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι τα social media, έχουν παίξει πολύ σημαντικό ρόλο και στην οργάνωση κινημάτων πολιτών όπως έδειξε η εμπειρία της Τουρκίας και άλλων χωρών, παρακάμπτοντας την κυβερνητική προπαγάνδα και φέρνοντας με αμείλικτο τρόπο στο φως την αλήθεια.

πηγή


 Ουτοπία 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.