Παρασκευή, Μαΐου 9

9:41 μ.μ.
Παγωμένη Λίμνη Αώου από Φλέγγα 

Τα πιο Παράξενα Γεωγραφικά και 
Γεωλογικά Στοιχεία του πλανήτη μας

Ο πλανήτης μας είναι γεμάτος με πολλά θαυμάσια γεωγραφικά και γεωλογικά, παράξενα και μυστήρια. Τόσα πολλά που ποτέ δεν θα μπορέσουμε να τα ανακαλύψουμε ή να τα λύσουμε όλα. Εδώ σας παραθέτουμε μια μικρή λίστα που παρουσιάζει  τα πιο ασυνήθιστα ή περίεργα γεγονότα που σχετίζονται με τη γεωγραφία, τη γεωλογία και, γενικότερα, τη γη.




  1. Το μέρος με το μικρότερο γεωγραφικό όνομα,    “Å”  


Η περιοχή με το συντομότερο όνομα είναι η “Å” και βρίσκεται στα σύνορα Σουηδίας και Νορβηγίας. Στις Σκανδιναβικές γλώσσες, η λέξη “Å” σημαίνει “ποτάμι” και εξού η ονομασία της τοποθεσία, από το ποτάμι που συνδέει τις δύο χώρες.


   2. Η μεγαλύτερη σε έκταση πόλη στον κόσμο,  “Hulunbuir”  





























Η μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο, με βάσει την επιφάνειά της, είναι η πόλη “Hulunbuir” και βρίσκεται στην Εσωτερική Μογγολία (Κίνα), με συνολική έκταση 263.953 τετραγωνικά χιλιόμετρα!


  3. Χώρες που περιβάλλονται εντελώς από μια άλλη χώρα, Το Λεσότο
Λεσότο
Το Λεσότο

Κράτος της νότιας Αφρικής. Περικλείεται από τη Νοτιοαφρικανική Δημοκρατία.
Το Λ. βρίσκεται στο υψηλότερο ορεινό σημείο της νότιας Αφρικής· βρετανικό προτεκτοράτο έως τις 4 Οκτωβρίου 1966 με την ονομασία Mπασουτολάνδη, η χώρα αυτή οφείλει την εθνική της υπόσταση στις φυλές των Mπασότο, που μέχρι σήμερα αποτελούν τον εθνολογικό κορμό του Λεσότο.



  4. Χώρες που περιβάλλονται εντελώς από μια άλλη χώρα, Το Βατικανό
Βατικανό
το Βατικανό: 

Το Βατικανό είναι ανεξάρτητο κράτος, στη δυτική πλευρά της πόλης της Ρώμης  στην Ιταλία  και αποτελεί συνέχεια του εκκλησιαστικού (ή και παπικού) κράτους του Μεσαίωνα. 
Ιδρύθηκε στις  11 Φεβρουαρίου του 1929 με τη Συνθήκη του Λατερανού. Χαρακτηρίζεται ως το μικρότερο ανεξάρτητο κράτος, ως προς την έκταση του (0,44 τετρ. χλμ.) και τον πληθυσμό του (σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2009) αριθμεί 826 ανθρώπους. 
Στο Βατικανό εδρεύει η Αγία Έδρα, που αποτελεί το πνευματικό και διοικητικό κέντρο της Καθολικής Εκκλησίας. 

και το Σαν Μαρίνο είναι οι μόνες χώρες που περιβάλλονται εξ’ ολοκλήρου από μια άλλη χώρα. Το Λεσότο περιβάλλεται εντελώς από τη Νότια Αφρική, ενώ το Βατικανό και το Σαν Μαρίνο από την Ιταλία.



    5. Χώρες που περιβάλλονται εντελώς από μια άλλη χώρα, Το Σαν Μαρίνο



Η παλαιότερη Συνταγματική Δημοκρατία στον κόσμο

Το Σαν Μαρίνο ισχυρίζεται ότι αποτελεί την παλαιότερη Συνταγματική Δημοκρατία στον κόσμο. Ιδρύθηκε 3 Σεπτεμβρίου το 301 μ.Χ. από έναν χριστιανό τεχνίτη,  τον  Μαρίνο της Ραμπ, έναν χριστιανό λιθοξόο, ο οποίος προσπαθώντας να ξεφύγει από τον διωγμό του Διοκλητιανού, κατέφυγε στον τόπο που βρίσκεται σήμερα το κρατίδιο και έχτισε μια εκκλησία.  Το σύνταγμα του 1600 είναι το παλαιότερο γραπτό σύνταγμα στον κόσμο.

Η Γαληνοτάτη Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου (στα ιταλικά Serenissima Repubblica di San Marino) είναι ένα από τα μικρότερα κράτη του κόσμου, με έκταση μόλις 61,2 km2  και 30.324 κατοίκους (εκτίμηση 2009).
Είναι μεσόγεια χώρα και βρίσκεται στην κεντρική ιταλική χερσόνησο.


    “Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoron
     ukupokaiwhenua kitanatahu”


6. Το δεύτερο μεγαλύτερο γεωγραφικό όνομα

Το δεύτερο εκτενέστερο όνομα περιοχής, το οποίο είναι παγκοσμίως αποδεκτό, είναι ο λόφος “Taumatawhakatangihangak oauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupo kaiwhe nua kitanatahu”  (85 γράμματα) και βρίσκεται στη Νέα Ζηλανδία. 

H φράση αυτή είναι της φυλής Μαορί και μεταφράζεται: 


“Το μέρος όπου ο Tamatea, ο άντρας με τα μεγάλα γόνατα, ο οποίος γλίστρησε, ανέβηκε και κατάπιε τα βουνά, έπαιξε με το φλάουτο για την αγαπημένη του”


Αυτό το όνομα, λοιπόν, ήταν το μεγαλύτερο μέχρι πρόσφατα (αν και το βιβλίο Γκίνες το θεωρεί ακόμα ως το μεγαλύτερο), αφού έχει πιθανότατα αντικατασταθεί ήδη από την περιοχή “Krung thep maha nakorn amorn ratana kosin­mahintar ayutthay amaha dilok phop noppa ratrajathani burirom udom rajaniwes­mahasat harn amorn phimarn avatarn sathit sakkattiya visanukamprasit” (163 γράμματα) στην Ταϊλάνδη.



    7. Η πιο κρύα και η πιο ζεστή θάλασσα,  Λευκή Θάλασσα


Η Λευκή Θάλασσα, στη Ρωσία, έχει τη χαμηλότερη θερμοκρασία και φτάνει μέχρι και τους -2 βαθμούς Κελσίου. Ο Περσικός Κόλπος είναι η θερμότερη θάλασσα. Το καλοκαίρι η θερμοκρασία του φτάνει τους 35,6 βαθμούς Κελσίου.

Η Λευκή Θάλασσα (ρωσικά Белое Μоре-Μπιέλαγιε Μόριε), είναι ένας νότιος πορθμός της Θάλασσας Μπάρεντς, στις βορειοδυτικές παγωμένες ακτές της  Ρωσίας. Περιβάλλεται από την Καρελία στα δυτικά, τη χερσόνησο Κόλα στο Βορρά με το λιμάνι του Μούρμανσκ και τη χερσόνησο Κάνιν στα βορειανατολικά. Τα χωρικά ύδατα της Λευκής Θάλασσας ανήκουν εξ ολοκλήρου στη Ρωσία και θεωρούνται τμήμα των εσωτερικών υδάτων της. Είναι μέρος του Αρκτικού Ωκεανού.


    Kola Superdeep Borehole


8. Η βαθύτερη τρύπα που έχει ανοιχτεί από άνθρωπο

Η βαθύτερη τρύπα, η οποία έχει ανοιχτεί ποτέ από άνθρωπο, είναι η Kola Superdeep Borehole στη Ρωσία και φτάνει τα 12.261 μέτρα. Σκάφτηκε για επιστημονικές έρευνες και έδωσε κάποιες απρόσμενες ανακαλύψεις, μια εκ των οποίων ήταν η ανακάλυψη τεραστίων αποθεμάτων υδρογόνου, τόσο μαζικά ώστε η λάσπη που προερχόταν από την τρύπα να “βράζει” με αυτό.


     Chimborazo



9. Το πιο απομακρυσμένο σημείο από το κέντρο της γης και το χαμηλότερο μέρος στον φλοιό της γης

Λόγω της διόγκωσης της γης στον Ισημερινό, η κορυφή του βουνού Chimborazo στο Εκουαδόρ (6.310 μέτρα ύψος) είναι το πιο απομακρυσμένο σημείο από το κέντρο της γης. Έτσι, το συγκεκριμένο βουνό διεκδικεί τον τίτλο “Η κορυφή του κόσμου”, παρόλο που το βουνό Έβερεστ εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο σημείο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το βουνό Chimborazo είναι πλέον ένα ανενεργό ηφαίστειο.

Η Τάφρος των Μαριανών είναι το βαθύτερο τμήμα όλων των ωκεανών και το χαμηλότερο υψόμετρο της επιφάνειας του φλοιού της γης. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι έχει 10.971 μέτρα βάθος. Βρίσκεται στο δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, ανατολικά των Μαριανών Νήσων.


    Η Μεσοωκεάνια Ράχη του Ατλαντικού (mid-Atlantic Ridge)



10. Η μακρύτερη οροσειρά στη γη

Η μεσοωκεάνια ράχη του Ατλαντικού (mid-Atlantic Ridge) είναι η μεγαλύτερη οροσειρά της γης (40.000 χιλιόμετρα μήκος) και εκτείνεται κατά μήκος του κεντρικού Ατλαντικού Ωκεανού. 

Η Ισλανδία είναι το μόνο μέρος αυτής της οροσειράς που είναι πάνω από το νερό. Οι Άνδεις αποτελούν τη μεγαλύτερη οροσειρά στη ξηρά με 7.000 χιλιόμετρα μήκος.

Βρίσκεται στη λίμνη Thingvallavatn στο Εθνικό Πάρκο Thingvellir National Park στην Ισλανδία, η περιοχή Silfra είναι μέρος του ρήγματος του Ατλαντικού - η διαχωριστική γραμμή μεταξύ των ηπείρων της Ευρώπης και της Αμερικής. 

Είναι μια τεράστια ρωγμή στην επιφάνεια της γης, όπου οι ηπειρωτικές πλάκες συναντώνται και όπου παρατηρείται διεύρυνση περίπου δύο εκατοστά ανά έτος. 



   όρος Circeo, στη δυτική ακτή της Ιταλίας, λεγόταν κάποτε “Aeaea”


11. Η ονομασία γεωγραφικής περιοχής που έχει μόνο φωνήεντα
Το όρος Circeo, στη δυτική ακτή της Ιταλίας, λεγόταν κάποτε “Aeaea”. Στη μυθολογία πίστευαν ότι το βουνό αυτό ήταν το σπίτι της μάγισσας Κίρκης. 
Ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του έφτασαν στη νήσο μετά την άτακτη φυγή τους από τη χώρα των Λαιστρυγόνων. 

Προσάραξαν το πλοίο τους σε μια ευρύχωρη παραλία και έμειναν εκεί δύο ημέρες. Την τρίτη μέρα, ο Οδυσσέας ανέβηκε σε ένα ύψωμα προκειμένου να προσανατολιστεί και να εντοπίσει ίχνη ανθρώπινης παρουσίας. Διέκρινε από ψηλά τον καπνό από το μέγαρο της Κίρκης, το οποίο περιβαλλόταν από ένα άλσος. 


Από τις περιγραφές του Οδυσσέα πληροφορούμαστε ότι επρόκειτο για ένα δασώδες νησί με χαμηλό έδαφος στο οποίο υπήρχαν μεγάλοι δρόμοι, καθώς και ένα ποτάμι. Από τα μετέπειτα λόγια της Κίρκης, μαθαίνουμε ότι στο νησί υπήρχαν και σπήλαια. Σχετικά με την πανίδα του νησιού, αναφέρεται: ένα ελάφι, εξημερωμένοι από την Κίρκη ορεσίβιοι λύκοι και λιοντάρια, γουρούνια και πρόβατα.


Δύο άλλες περιοχές, που έχουν μόνο φωνήεντα σαν όνομα, είναι η πόλη “Aiea” (Χονολουλού) στη Χαβάη και το “Eiao”, ένα από τα Μαρκήσια Νησιά.



    “Aiea” (Χονολουλού) στη Χαβάη


    “Eiao”, ένα από τα Μαρκήσια Νησιά



    12. Η βορειότερη, ανατολικότερη και δυτικότερη πολιτεία τvn ΗΠΑ, Αλάσκα



Η Αλάσκα είναι η πιο βόρεια, ανατολική και δυτική πολιτεία σε ολόκληρη την Αμερική και είναι η μοναδική πολιτεία που μπαίνει στο ανατολικό ημισφαίριο του πλανήτη.
Η πρώτη επαφή των Ευρωπαίων με την Αλάσκα έγινε το 1741, όταν ο Βίτους Μπέρινγκ ηγήθηκε μίας αποστολής του ρωσικού ναυτικού με το πλοίο "Άγιος Πέτρος", η οποία έφτασε στις δυτικές ακτές της περιοχής. 

Με την επιστροφή της αποστολής, το πλήρωμα έφερε μαζί του γούνες από θαλάσσιες ενυδρίδες, οι οποίες θεωρούνται από τις καλύτερες γούνες παγκόσμια, και έτσι σταδιακά μικροί συνεταιρισμοί γουνεμπόρων ξεκίνησαν να εξερευνούν τα Αλεούτια νησιά  και την Αλάσκα από τις ακτές της Σιβηρίας.


Η Αλάσκα είναι πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, που συνορεύει στα ανατολικά με τον Καναδά και βρέχεται από τον Αρκτικό και τον Ειρηνικό ωκεανό. 

Η Αλάσκα ανήκε στη Ρωσία έως το 1867, χρονιά κατά την οποία πωλήθηκε στις ΗΠΑ, από τον τσάρο Αλέξανδρο Β΄ έναντι του ποσού των 7.200.000 δολαρίων και το 1959 ανακηρύχθηκε ομόσπονδη πολιτεία τους. 


    13. Η μοναδική θάλασσα χωρίς ακτές,  Θάλασσα των Σαρκασσών 



Η Θάλασσα των Σαρκασσών είναι μια περιοχή στη μέση του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού, η οποία περιβάλλεται από ωκεάνια ρεύματα και είναι η μοναδική θάλασσα που δεν έχει ακτή.

Η Θάλασσα των Σαργασσών θεωρείται ένα μυστηριώδες μέρος. Πολύ πριν γίνει γνωστό το Τρίγωνο των Βερμούδων, ονομαζόταν Θάλασσα των χαμένων πλοίων, αφού για εκατοντάδες χρόνια λέγεται ότι εξαφανίζονταν πλεούμενα στα νερά της. 


Ο Ιούλιος Βερν στο μυθιστόρημά του «20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα» περιγράφει ακριβώς αυτόν τον περίεργο υδάτινο τόπο. Κάποιοι αναφέρουν ότι από πάνω της πετούν συνεχώς UFO. 


Πάντως ούτως ή άλλως αποτελεί ένα μοναδικό φυσικό μυστήριο: Είναι ένα τεράστιο κομμάτι ζεστής θάλασσας – καλυμμένο με άφθονα χρυσο-καφέ φύκια, που…κολυμπάει στη μέση του ψυχρού Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού. Γι’ αυτό και αποκαλείται από τους ειδικούς «χρυσό τροπικό δάσος του Ατλαντικού Ωκεανού».



    14. Λίμνη σε έναν αρχαίο κρατήρα από μετεωρίτη, Λίμνη “Bosumtwi”


Η λίμνη “Bosumtwi” βρίσκεται μέσα σε έναν αρχαίο κρατήρα που δημιουργήθηκε από την πρόσκρουση μετεωρίτη και είναι περίπου 8 χιλιόμετρα κατά μήκος της μοναδικής φυσικής λίμνης στη Γκάνα. 
Υπάρχουν περίπου 30 χωριά κοντά στη λίμνη, με συνολικό πληθυσμό περίπου 70.000 ανθρώπων. Η λίμνη “Bosumtwi” αποτελεί δημοφιλή περιοχή αναψυχής.



Utopia

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.