Κυριακή, Μαΐου 11

2:29 μ.μ.




Φριγκανισμός


   Μια νέα τάση, ένα νέο κίνημα, το οποίο εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας, άρχισε να αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα τελευταία δύο χρόνια. 
   Φριγκανισμός (Freeganism)… μια λέξη σύνθετη που προέρχεται από το «free» και το «vegan» και έχει εκφραστές τους Φριγκαν(ιστές), ως επί τω πλείστω χορτοφάγους και οπαδούς ενός τρόπου ζωής αρκετά πιο «ελεύθερου» σε σχέση με αυτόν που επιλέγουν οι υπόλοιποι άνθρωποι. Από εδώ ακριβώς προκύπτουν και τα σύνθετικά του. 

   Ο Φριγκανισμός έχει γίνει διάσημος ως κίνημα τόσο στη Μεγάλη Βρετανία όσο και τη Σκωτία ενώ μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, άρχισε να επεκτείνεται στις Η.Π.Α. και στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

   Ενδιαφέροντα θεωρούνται τα ακριβή χαρακτηριστικά των Φριγκανιστών και της «ιδιαίτερης» ζωής τους. Κατ’αρχήν, οι Φριγκανιστές είναι οικολόγοι, πράγμα που σημαίνει ότι δεν κάνουν οτιδήποτε επιβαρύνει το περιβάλλον, είτε λέγεται χρήση αυτοκινήτου είτε ρίψη σκουπιδιών. Το τελευταίο αποδίδει ουσιαστικά την σημασία των οπαδών του κινήματος αυτού. 


   «Δεν πετάμε στα σκουπίδια απολύτως τίποτα, αλλά προσπαθούμε να επισκευάσουμε όσο μπορούμε το κάθε αντικείμενο, έτσι ώστε να το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό μπορεί να έχει είτε την παλιά του ιδιότητα, είτε μία καινούργια που θα του προσδώσουμε εμείς», ισχυρίζονται οι υποστηρικτές του κινήματος. 


   Η έννοια όμως διευρύνεται, καθώς σήμερα οι Φριγκανιστές ασχολούνται με την ρακο-συλλογή τροφίμων. Πολλοί τους αποκαλούν «ρακοσυλλέκτες με συνείδηση» διότι επιλέγουν με προσοχή το καθετί που μπορεί να τους φανεί φαγώσιμο ή χρήσιμο για κάποια άλλη λειτουργία. 

   Για τους Φριγκανιστές των μεγάλων δυτικών οικονομιών, η παραπάνω στάση είναι ταυτόχρονα πολιτική πράξη και υπαρξιακή επιλογή. Αλλάζουν ριζικά τις καταναλωτικές τους συνήθειες, βρίσκοντας εναλλακτικούς τρόπους για την κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών.

   Όσον αφορά τα τρόφιμα που βρίσκουν οι Φριγκανιστές στα σκουπίδια κάθε βράδυ, οι τελευταίες έρευνες και τα στατιστικά αποκάλυψαν ότι περίπου το ένα τέταρτο των τροφίμων που καταλήγουν στις χωματερές της Μεγάλης Βρετανίας είναι σε άριστη κατάσταση. Άλλη μια απόδειξη της υπερκαταναλωτικής κουλτούρας των Βρετανών, την οποία αντιμάχεται ο Φριγκανισμός. 






   H απόφαση, ωστόσο, να ζήσεις με αυτά που πετάνε οι άλλοι, δεν είναι εύκολη. Και οπωσδήποτε ένα τέτοιο κίνημα θα γνωρίσει και πολλούς «αντιπάλους». Για αυτούς, οι Φριγκανιστές θεωρούνται ακραίοι παρά το γεγονός ότι έχουν στέρεες ηθικές βάσεις. Οι οπαδοί του κινήματος απαντούν πως είναι αντίθετοι στην ολοένα αυξανόμενη ηθική απάθεια και πως έχουν σαν πυξίδα στη ζωή τους την κοινωνική συνοχή, τη συνεργασία και την γενναιοδωρία.

   Φτάνοντας και στα δικά μας σύνορα, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει μια αντίστοιχη ομάδα ανθρώπων στην Ελλάδα που λέγεται «Freecycle» και έχει έδρα την Αθήνα. Το Freecycle Αθήνας λειτουργεί εθελοντικά για να προσφέρει πράγματα δωρεάν σε όποιον τα ζητήσει . Στόχος του Freecycle είναι να μειωθεί ο όγκος των χρήσιμων αντικειμένων που καταλήγουν στις χωματερές. 


   Έτσι, γινόμαστε «πρίγκιπες» των σκουπιδιών… Πόσο διατεθειμένοι είμαστε, όμως, να ακολουθήσουμε αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο ζωής; Δεν είναι εύκολο να είσαι Φρίγκαν(ιστής)  και ειδικά, εάν έχεις περάσει προηγουμένως μια ζωή γεμάτη ανέσεις και απολαύσεις. 

   Οι ίδιοι οι Φριγκανιστές ομολογούν πως έχουν διαμορφώσει μια διαφορετική οπτική για τον κόσμο γύρω τους, το περιβάλλον, τα ζώα. Δεν είναι ανάγκη να καταστούμε ακραίοι. Θα ήταν καλό, ωστόσο, να αποκτήσουμε την ιδεολογία ότι αυτό που «ποδοπατούν» οι άλλοι, δεν είναι απαραίτητα σκουπίδι αλλά κάτι χρήσιμο για τη ζωή…


Album

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.